W ramach XXVIII Festiwalu Nauki i Sztuki klasa 3D LO o profilu prozdrowotnym wzięła udział w wykładach przygotowanych przez pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego. Tematem przewodnim tegorocznego Festiwalu była szeroko rozumiana „Odpowiedzialność” (społeczna, ekonomiczna, klimatyczna, żywnościowa, ekologiczna, itp.).
Pierwszy wykład dotyczył odpowiedzialnej konsumpcji i owadów jadalnych. Wykładowczyni bardzo ciekawie przedstawiła nam zagadnienia dotyczące alternatywnych form żywności. W wielu kulturach na świecie od dawna docenia się wartości prozdrowotne wynikające ze spożywania owadów. Być może też ich hodowla stanie się ratunkiem dla naszej planety. Ich walory smakowe uczniowie mogli ocenić po prelekcji, próbując świerszcze, krakersy i przekąski z owadów w różnych smakach.
Kolejny wykład przybliżył nam zagadnienia związane z odpowiedzialnością za środowisko, które ponoszą duże przedsiębiorstwa. Przyjrzeliśmy się strategiom i rozwiązaniom, które minimalizują wpływ na naszą planetę. Staraliśmy się znaleźć odpowiedzi na pytania: „Czy duże konkurencyjne marki mogą odnieść sukces, chroniąc naszą planetę? I czy każdy z nas, w naszym codziennym funkcjonowaniu może ratować Ziemię?”
Oprócz strefy wykładowej uczelnia przygotowała również ciekawe warsztaty i stoiska interaktywne, które prowadzili studenci poszczególnych wydziałów.